Asociația Pe Picioroange în parteneriat cu Institutul Cultural Român a reprezentat România în Columbia, în cadrul proiectului „Prezență românească la cea de-a X-a ediție a Festivalului Encuentro Internacional de Zanqueros <Pazy Libertad>”, proiect care s-a derulat cu sprijinul financiar al ICR, GYMBOdance Sport Center Sibiu, Kathrein România, Simpa Sibiu, Rotary Club Sibiu, Magazinul Pescarului Teo Sibiu.

Festivalul „Encuentro Internacional de Zanqueros <Paz y Libertad>” s-a desfășurat în perioada 14-17 August 2015 în Neiva și San Agustin din departamentul Huila, Columbia. Printre invitații internaționali s-au aflat Peru și Mexic iar România deși a fost prezentă pentru prima dată de-a lungul celor zece ediții, a fost invitată de onoare. Asociația Pe Picioroange din Sibiu a deschis Festivalul cu spectacolul de teatru-dans pe picioroange intitulat „Izvor de tradiții românești revărsat în ținutul columbian” susținut de Carmen Stroia și Liviu Bledea, în coregrafia Casianei Coțofană, spectacol prin care a fost conturat un tablou al neamului românesc prin datini și obiceiuri care încununează istoria culturii noastre. Din universul autentic creat, nu au lipsit voia bună, misterul, comicul, jocul și chiuiturile, veselia țăranului român, hrănitul animalelor din ogradă și bineînțeles cel mai sacru tezaur: drapelul României.

Datorită succesului, spectacolul a fost jucat de trei ori și a fost premiat la categoria „Cea mai bună punere în scenă și interpretare actoricească”. Trofeul a fost înmânat de Eduardo Martinez Moreno – unul dintre cei cinci jurați, care cu emoție a adăugat „Este o mare plăcere să ofer acest trofeu, celor doi tineri care au venit din România și care printr-un spectacol pe picioroange au reușit să sensibilizeze nu doar întregul juriu ci și pe dumneavoastră, spectatorii. Pe perioada Festivalului am văzut adevărate acrobații executate chiar și de copii de trei ani, însă acești români, invitații noștri de onoare au reușit prin gesturi, mimica feței, atitudine, costume și muzică să ne transpună pe tărâmul românesc, un tărâm cu o cultură pe care noi nu o cunoaștem dar care datorită lor, acum ne este foarte familiară. Pentru povestea aceasta vreau să-i felicit, să le mulțumesc și să fac o mare plecăciune înaintea lor”.

În afara premiului obținut, Asociația Pe Picioroange a reușit să se clasifice în cadrul aceluiași Festival, printre cei cinci finaliști ai Concursului de Abilități și Distracție cu „Bufonul leneș” – un moment de dans comic, pe picioroange. Traseul maratonului de 15 kilometri prin deșert și munți a fost anulat datorită vremii, fiind înlocuit cu un traseu de 4 kilometri, în coborâre, prin noroi de 15 centimetri și ploaie abundentă. Pe perioada Festivalului, membrii Asociației Pe Picioroange au fost invitați de două ori în platourile unei televiziuni naționale și au dat peste zece interviuri pentru posturi de radio și presa scrisă unde au vorbit despre cultura româneacă, tradițiile și obiceiurile noastre.